Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


harcsa tanyák

2008.11.11

Az ígéretes horgászhelyek kiválasztásánál nyugodtan támaszkodhatunk a horgászvezetőkre, mindegyikük tapasztalt, a folyót és a jellegzetességeit kiválóan ismerő, harcsahorgászatban jártas szakember. Én, kezdőként igyekeztem figyelni, kérdezni a vezetőmtől, és ahogy haladtak előre a napok, sikerült egyre többet tudnom, megfigyelnem a folyó tulajdonságait és az ígéretes harcsatanyákra utaló jeleket. Annyira, hogy a horgászatunk második szakaszában már én választottam a helyeket, amelyek megelégedésemre adtak sok, nemegyszer két méter feletti harcsákat.

   

 Kép A legjobb és a legnagyobb bajuszosokat rejtőhelyek a folyókanyarulatok külső íveinek mély, 8-10 méteres gödreiben találhatók. A helyek könnyen felismerhetők, mert itt a nádfal folyásiránnyal ellentétesen bedől, egészen a vízre fekszik. Eme árnyékos lakhelyeket a harcsák készítik, farkukkal kiverve a nádszálakat. Érdekes módon a helyi vezetők is hozzájárulnak a harcsafészkek kialakításához, mert a nádszéleken való horgászatkor nem horgonyoznak le, hanem a lehető legkisebb zaj mellett felugrasztják a csónakot orral a nádfalra, amely ledőlve megtartja azt. A helyet elhagyva, máris kész az újabb árnyas lakhely, amelybe aztán rövidesen be is költözik az új lakó.

 Kép

 Jó harcsákat tartanak az erős sodrás által képzett sekély vizű padok végén található mederesések, medertörések. Ezeknek a hordalékkúpoknak a fellelése csupán figyelem kérdése. Ahol a sodrás lelassul, ott érdemes a csónakkal csurogni és evezővel tapogatni a mélységet. A mederszakadás kezdetén, még a sekély részen lekarózva a folyással megegyező irányban 15-20 méterre kell a csalit bevetni.

 

Kép Ígéretes helyek továbbá az átlagnál sebesebben folyó részek, különösen a parti nádfalaknál. Ezeken a részeken mindkét part mentén érdemes próbálkozni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép  Sikerrel horgászhatunk a csendesebb nádöblökben, főleg azokban ahol élénk a táplálékhal mozgás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép A folyó övező számtalan csatorna, kisebb tó is rejthet harcsákat, de horgásztársaimmal együtt eme helyekről csak kisebb példányokat sikerült kifognunk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Pónuzs Károly, 2010.05.13 16:08)

Kedves Csaba!
Ez évtől a harcsahorgászat szervezett túra keretében zajlik. Érdeklődés esetén pontosabb információkat a www. horgaszutazas.hu weblapon kaphat.

tg mures

(barabas gyrgy csaba, 2010.05.12 16:03)

erdekelne engem is