Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Ili folyó

2008.11.05

 
Kép   

Az Ili folyó, a maga 1400 km-es hosszával, amelyből 900 km Kazahsztán területére esik, Ázsia egyik leghosszabb és legbővízűbb folyója. Neve a mongol Ilansu szóból ered, amely sziporkázót, pezsgőt jelent. A csodás tájakon kanyargó, helyenként sebes sodrású víz méltán rászolgál a nevére. Kínában ered, majd a Tian Shan hegyvonulat délnyugati részén, begyűjtve a hegyi patakok vizét, lép be Kazahsztánba, Almaty tartományba. A hegyvidéket elhagyva sztyeppés, homoksivatagos részen hömpölyög mindaddig, amíg egy fantasztikus szépségű vidéken áthaladva belefolyik a Kapcsigaji mesterséges tározóba.

A Kapcsigaji torkolatvidék a Pajusi barhan, az éneklő dünék szemet gyönyörködtető tája. Itt homoksivatagok, évszakonként helyet változtató, különleges hangokat adó homokhegyek, a szivárvány minden színében tündöklő homokkő dombok váltogatják egymást. Sajátos állatvilággal rendelkezik, itt található meg a világ egyik legjelentősebb vadszamár és az ősló állománya, de nem ritka a muflon, a vadkecske, valamint a ragadozó madarak sokasága. Természetvédelem alatt álló terület. Említést érdemel, az Ili mellékágai által létrehozott, dús vegetációjú szigeteken élő vaddisznó és őz állomány is.

Horgászati szempontból – kivéve a torkolati részt – ez a szakasz nem jelentős, mert a kínaiak által a folyóba engedett kemikáliák, szemét, hulladékanyagok erősen szennyezik a vizet.

A kapcsigaji tározó a volt fővárostól, Almatytól 80 km-re helyezkedik el. A tó 100 km hosszú és helyenként 18 km széles. A kazakok kedvenc üdülőhelye, továbbá kiváló horgászvíz. A tározó végét erőmű zárja le, amelyből távozva az Ili vize nagy sebességgel halad tovább egy, közel 20 kilométeres, kies kanyonban. A neve Tamgaly, ami kazah nyelven elárasztott köveket jelent. Nemcsak természeti szépségekben gazdag ez a táj, hanem antropológiai és vallástörténeti műemlékekben is. Itt találhatok az ún. festett kövek, amelyek hatalmas felületén őskori állatrajzok, életjelenetek, valamint az itt élő népek buddhista vallására utaló egyházi rajzolatok tekinthetők meg.

A kanyonból kilépve a folyó, mintegy 200 km hosszan, magányos sztyeppéken, homoksivatagokon halad át, útját nagy ritkán egy kisebb halászfalu, vagy néhány lelket számláló tanya övezi. Vize fokozatosan letisztul, partját egyre sűrűsödő ősnádas, valamint kisebb erdők szegélyezik. A folyó már itt több mellékágat képez, jelezve, hogy hamarosan a deltavidékre érkezünk.

Mielőtt a deltavidék ismertetéséhez hozzá kezdenék, meg kell jegyeznem, hogy az Illi hosszú vándorlását Kazahsztán legnagyobb tavában a Balhas tóban fejezi be. A tó európai szemmel nézve hatalmas, területe 17 000 négyzetkilométer, hosszúsága 600 km, szélessége 70 km.

Jellegzetessége a tónak, hogy a nyugati vége, ahol betorkolló folyók nincsenek, sós vizű, a keleti fele, a számos folyótorkolat (köztük az Ili) miatt, édes vizű.

Kép Az Ili deltavidékének nagyságát, természeti szépségeit nem lehet szavakkal leírni. A mintegy 150 km hosszú és 80 km széles vidéket tavak, csatornák, apró szigetek ezrei jellemzik, míg maga a folyó a főmedrében hatalmas kanyarokat leírva halad a tó felé. Igazi háborítatlan őstermészet, elképzelhetetlen vad, madár és halbőséggel. A víz kristálytiszta, köszönhető a lakatlan vidéknek és a helyenként felszínre törő forrásoknak. A deltavidék természetvédelem alatt áll, az ipari jellegű halászat és vadászat tilos! A szemlélődő csak kapkodja a fejét a sok pelikán, kócsag, sirály, halászsas láttán. A horgász meg csak álmélkodik, hogy micsoda hatalmas jószágok támadják a csalit. A kisebb tavakban, csatornákban, a folyó védett nádöbleiben hatalmas nyurgapontyok, balinok, süllők, keszegek ezrei, a mélyebb gödrökben és a fő folyómeder töréseiben, természetes ruganyai végében kapitális harcsák borzolják a horgász idegeit. E paradicsomi környezetben sikerült eltöltenem 10 gyönyörűséges napot és megküzdenem az itt élő hatalmas ragadozókkal, a harcsákkal. Időnként felidézve az emlékeket, az élményeket, még mindig ott motoszkál bennem egy gondolat, vagy inkább  szemlélet: tiszteld a folyót, a környezetét, a lakóit, e tisztelet jegyében bánj velük és a folyó meg fogja hálálni!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

7632 pécs nagyimre ut 23

(cserkesz zsolt, 2011.08.27 19:48)

szia érdeklődni szeretnék a horgásztúra áráról hogy menyi be kerül mi van benne mit tartalmaz /utikölcség szálás napijegy/ elöre is köszönöm zsolt

Re: 7632 pécs nagyimre ut 23

(Zsoltnak, 2011.10.21 02:50)

Kedves Zsolt!
Elnézést a késői válaszért, de mostanában ritkán nézek be ide. Egy 10 napos horgászat szállással, teljes ellátással kb. 1300 EUR. Ehhey jön még az utazás: Bp-Almati repülő, légitársaságtól függően, a legolcsóbb úgy 140.000 HUF körül van. Ehhey jön még a gépkocsis szállítás a táborba, amely személyektől függetlenül kb 200 EUR/gépkocsi- Ha bővebb információra van szükséged kommunikáljunk e-mail-ban. A Címem: kponuzs@gmail.com

Üdv: Károly