Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fenekező készség

2008.11.10

Kép  

 

A horgászbot: EUROSTAR Multimash 240 cm-es két tagból álló, 150-300 gr-os kevlár bot. Viszonylag kemény spiccű, de nagyon rugalmas pálca, háromtalpas SIC betétes gyűrűsorral.

Az orsó:  Okuma Long Bowl 80-as, 6 csapágyas, nyeletőfékes orsó. Kiváló minőségű, nagyon erős mechanikával rendelkező eszköz. Strapabíróságára jellemző, hogy az orsóim immáron három évesek, azokat előzőleg bojlis horgászataim során (műanyag dobbal szerelve) gyakran használtam, továbbá a temérdek harcsával való küzdelem során is megbízhatóan működtek, semmilyen károsodást nem szenvedtek.

A horgászzsinór: az egyik orsó fémdobjára Carbotex 0,70-es monofil zsinórt csévéltem. Kb. 120-130 méter fért rá. A vastagságához mérten lágy, igen jó csomótűrésű zsinór. Véleményem szerint többet tud a gyárilag megadott szakítószilárdságánál, hiszen a horgászatom során egyszer sem szakadt.

A másik orsó dobjára 0,80-as Sufix Tritanium 0,80-as monofil zsinór került. Jóval sprődebb, mint a Carbotex,  de szintén nagyon erős és kiváló csomótűrésű zsinór.

Ólom: 200 gr-os trapéz. Kisebbek használata nem ajánlatos, mert az erős sodrás miatt azokkal nem állítható meg a szerelék.

Forgókapocs:  Maruto 40-es, amely kicsi ugyan, de hihetetlenül erős.

Előke: A kazahsztáni bolhapiacon beszerzett, négy nejlonszálból fonott, vékony, kb 100-120-as vastagságú ruhaszárító kötél, 80-100 cm hosszban. Kezdetnek a Sufix 50 kg-os teherbírású fonott zsinórját használtam, mindaddig, amíg a fenék akadóiban horgaim nagy részét elvesztettem. Az előke mindig a kötésnél elszakadt, ami nem biztos, hogy a zsinór lelkén szárad, hanem inkább az én gyakorlatlanságom következménye, hiszen nem tudtam, hogy ezeknél a zsinóroknál illik a kötést elvarrni. A „ruhaszárító” előke, bármennyire is hihetetlen kiválóan működött, a szerelék bármely akadóból szabadítható volt horogvesztés nélkül, továbbá sem a harcsák ereje, sem a gerebenfogaik nem tudtak kárt tenni benne.

A szerelék összeállítása: nagyon egyszerű, csúszó ólmos készség. A főzsinórra felfűztem az ólmot, és a forgókapcsot védő, nagyméretű gumiütközőt.

Az előkezsinórt átfűztem a horog fülén és a végére egyszerű csomót kötöttem. A csomós véget 4-5 menettel a másik szára köré tekertem, majd az alsó menetben visszabújtatva meghúztam azt. Igen szoros, kioldhatatlan, fölösleges csomómentes kötést kaptam. ( Ez a kötési mód helyi specialitás, megbízhatóságát volt alkalmam tesztelni, hiszen az első nap kivételével, minden harcsámat e módszerrel megkötött, ugyanazzal a horoggal sikerült megfognom!) A horogfelkötés után az előkezsinór méretre vágtam úgy, hogy a felső végén kialakítandó kb. 10 cm hosszúságú hurokhoz is legyen elegendő zsinór. Az előke másik végén átfűztem a forgókapcsot, majd megkötöttem a hurkot a hagyományos véghurok kötéssel. Ennek az volt a jelentősége, hogy a kapocsra jutó erők megoszlottak a két hurokszár között, így a kapocs terheltsége mérséklődött. Végül az elkészült végszereléket erősített Clinc csomóval a főzsinórhoz rögzítettem. A biztonság kedvéért minden csomót gyorsragasztóval bevontam.

Az összeállítás kiválóan működött, a bot szilárdsága, a monofil zsinór rugalmassága, az orsó szorosra (kb 4-5 kg) állított fékje, a „bivalyerős” előke minden harcsát a csónakba terelt, úgy, hogy rám a harcsafárasztásnál szokásos erőkifejtésnek csak egy hányada jutott.

 

A szerelék ismertetésénél csupán a fenekező módszerhez használatos készség leírására szorítkoztam. Ennek magyarázata egyszerű: Ez, az erős áramlás, időnként erős szél mellett is, a nap bármely szakában adott halat. Említésre méltó, hogy e szereléket kissé módosítva (kisebb ólommal és egy 100 gr-os úszóval kombinálva) egy csendes mellékágban kuttyogtatásra is alkalmaztam. Bár kezdő lévén a kölcsönbe kapott fa nem szólt „profiúl”, időnként meg is áztattam magam, de azért sikerült egy 50 kg körüli jószágot felütnöm a mélyből.

Pergetésre – felszerelés hiányában – nem volt alkalmam. Következő túrám során több időt szentelek majd az egyéb módszerek kipróbálására, és az eredményről majd itt adok számot.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

grat

(tono, 2008.12.04 08:29)

Nem semmi szerelék,az is jó benne hogy szerényebb horgásznak is elérhető,na nem kazahsztán csak a szerelék.:-)))